De hele locatie Meerhoeve valt onder de Wet zorg en dwang (Wzd). Bewoners verblijven hier in een beschermde woonomgeving.
De Wzd gaat ervan uit dat iedere psychogeriatrische bewoner zo lang mogelijk in vrijheid zijn of haar leven kan invullen. Dit betekent concreet dat wij uitsluitend vrijwillige zorg verlenen, tenzij er sprake is van ernstig nadeel voor de bewoner of zijn/haar omgeving.
Vrijwillige zorg
Is er zorg noodzakelijk die de bewoner liever niet wilt ontvangen? Dan zoeken we samen met hem/haar, de vertegenwoordiger en betrokken artsen of medewerkers naar alternatieven waar de bewoner wel mee instemt. Hiervoor volgen wij een stappenplan.
Onvrijwillige zorg
Dreigt er ondanks de alternatieve zorg toch ernstig nadeel voor de bewoner of zijn/haar omgeving? Dan zullen wij zo nodig onvrijwillige zorg inzetten. De Wzd schrijft daarbij voor dat wij een stappenplan volgen, de ingezette zorg regelmatig met de bewoner en zijn/haar vertegenwoordiger evalueren en gezamenlijk aan afbouw van de onvrijwillige zorg werken.
In Meerhoeve gelden de volgende huisregels.
- De liften bij de woongroepen zijn alleen te bedienen met een code en een tag. Bewoners die zich graag zelfstandig door het pand willen bewegen, kunnen een sleuteltag krijgen, tenzij er ernstig nadeel voor hen of hun omgeving ontstaat als zij buiten hun afdeling geraken.
- Omdat alleen bewoners met een psychogeriatrische achtergrond in Meerhoeve wonen, is ervoor gekozen de voordeur te voorzien van een cijferslot. Op deze manier kunnen we mogelijk ernstig nadeel voor de bewoners afwenden.
Meer informatie over de inzet van (on)vrijwillige zorg vindt u in onze brochure.